HALAL berasal daripada kalimah Arab iaitu Halla, Yahillu, Hillan, Wahalalan yang bermaksud dibenarkan atau dibolehkan oleh Hukum Syarak. Kehalalan bahan makanan mentah, proses atau produk yang mendapat pengiktirafan sijil Halal adalah dijaga dan dipantau secara berterusan. Pematuhan keseluruhan proses rantaian penyediaan makanan dan integriti bahan mentah yang Halal di Unit Dietetik dan Sajian Hospital Jasin adalah mematuhi prinsip-prinsip undang-undang Islam, elemen Halalan Toyyiban dan kualiti makanan.
Pensijilan HALAL di Unit Dietetik dan Sajian Hospital Jasin diperolehi bagi tempoh 2 tahun bermula daripada 31 Oktober 2021 sehingga 31 Oktober 2023. Komponen utama sistem jaminan pengurusan Halal di Unit Dietetik dan Sajian Hospital Jasin adalah:
- Mewujudkan Jawatankuasa Halal Dalaman yang terlibat sepenuhnya didalam memastikan keperluan sijil halal dipatuhi
- Mengadakan latihan dan kursus halal yang bertujuan untuk mendedahkan ilmu tentang prosedur penyediaan makanan halal
- Menentukan Halal Control Point (HCP) di unit bagi keseluruhan operasi dengan kawalan, pemantauan dan verifikasi yang berterusan
- Tindakan pembetulan
- Pematuhan audit Halal JAKIM
- Dokumentasi